En sammafattning av Polen

Tyvärr så har jag inte hunnit lägga in några bilder på datorn än, det kommer så fort datorn slutar krångla. Men här kommer veckan i ord i alla fall!

Vi började med att träffas på Idrottens hus för lunch och även lite "reklam" för projektet, så bland annat NWT var där. Sedan var det dags för bussresa till Rygge flygplats. Jag hatar att flyga kan tilläggas. När vi kommer på planet så har en vinge frusit, så vi fick vänta i ungefär en timme. Vilket inte gör mig mindre nervös, stackars Jonas som skulle flyga för första gången är ungefär lika nervös som mig, så det var nog inte bästa kombinationen att vi satt bredvid varandra.. Men vi överlevde flygresan i alla fall! :)
Kommer till Krakow ungefär 21.30, pizza på hotellet, sen blev det sängdags!

Dag1: Stadsvandring i Krakow, judiska kvarteren, judiska ghettot, slottet och sånt. Näst intill alla platser har en eller flera legender.
Sen åkte vi iväg mot platsen där Plazsowlägret låg, och på påvägen dit såg vi också Schindlers fabrik.
Sedan fick vi höra berättelsen om familjen Nabel som bodde i byn Qlai, de var judar som blev mördade av SS.

Dag2: School of terror, här utbildades SS-män, utbildningen pågick i en månad och gick ut på att man skulle lära sig att döda på ett effektivt och minsta ammunitionskrävande sätt. Bland annat lärde de sig att skjuta och hänga människor, försökspersonerna var judar ifrån Rabka (byn där skolan ligger) Lärarna satte betyg på hur bra eleverna dödade sina offer. Hemskt!
Sedan åkte vi till Zbylitowska Gora där SS-männen praktiserade vad de lärt sig. Där finns ett minnesmonument rest över de 10 000, 6000, judar, som avrättades på denna platsen. Det är ett av få minnesställen där man vet hur många som är begravda. Det är till och med inringat med staket vart det ligger judiska och icke-judiska människor. Blåa staket för judiska gravar, vita för de andra. I en av de blå-markerade gravarna ligger det 800 barn begravda..

Dag3: Besök på Auschwitz I, det var här det började bli riktigt, riktigt jobbigt. Dagen innan hade satt spår på mig och förintelsen blev ännu tydligare när man stod där mitt i ett koncentrationsläger. Flera gånger tänkte jag på att människor hade gått precis där jag gick, mitt i vintern, ännu kallare vinter än vad det är nu, de gick i sina tunna kläder, sina dåliga skor. Blev riktigt illa till mods där. När vi kom in i blocket där håret från fångarna finns i en monter kändes det riktigt påtagligt. Då började jag förstå hur mångas liv som gått till spillo här, förut hade det bara varit siffror.
De första tårarna kom när vi fick se barnskorna som fanns i en monter. Flera 1000 barnskor, ännu fler vuxenskor. Barnkläder, ett litet barns fångedräkt. Fy fan, är det enda jag kan säga!
Alla dessa resväskor som packades, för att sedan packas upp av nazisterna, på väskorna står det namn och födelseår. På en utav väskorna står den 1939 på en annan 1942, då var man inte gammal när man kom till lägret och troligtvis skickades de direkt in i gaskammaren, för små för att arbeta..
Rivmärkena på väggarna inne i gaskammaren visar vilken ångest människorna där inne hade precis innan de dog. 
Det är för jävligt!
Vi avslutade dagen med att lyssna på en judisk klagosång, texten är speciellt skriven för platsen och för de som dog där.

Dag4: Vi blev guidade på Birkenau idag, riktigt stort område, här kunde 100 000 fångar hållas samtidigt! Tyvärr är det inte lika bevarat som Auschwitz I, men en del byggnader finns kvar och järnvägen finns kvar och en originalvagn, som fångarna blev fraktade i, står uppställd utanför lägret.
Vi fick gå upp i tornet (ingången, där tågen körde igenom) som egentligen är stängt för tillfället, där ifrån ser man ut över lägret och inser hur stort det är! Det tog oss nästan 4 timmar att gå igenom lägret!
Här finns bara ruiner av gaskammararna kvar och några utav de block som de bodde i var egentligen stall för hästar, inte direkt varma..
Vi avslutade dagen med att lyssna på en som var fånge i Auschwitz i 4,5 år. Riktigt intressant, han berättade nämligen inte om sig själv och hur kan kände sig under åren. Nej, han berättade om människorna han mötte, människor som försökte fly och om de som lyckades fly.
Han var med och gick den sista dödsmasrchen från Auschwitz.
På kvällen var vi på en konsert, judisk musik! Inte min musiksmak kanske, men en upplevelse definitivt!

Dag5: Fri tid att spendera i Krakow, kvällen innan blev sen. Väldigt sen (halv sex..) så jag och Hannah började dagen med att käka på stan! Sen mötte vi upp Emma, Lisa och Jonas och gick runt och kikade i affärer. Blev ett par inköp för min del, underkläder, t-shirt, skor :)
Vi fortsatte till Hardrock Café, inhandlade såklart en t-shirt därifrån också! :)
Sen gick vi en lite sväng till, bland annat till en tatueringsstudio och kikade lite. Sen var det dags att samlas på hotellet för att gå och äta middag tillsammans. Sen var det bara att hoppa in i bussen till flygplatsen.
Även hemresan gick bra, sova hela flygresan i stort sett!
En ett par väldigt bra och intressanta dagar i Polen, och jag skulle gärna åka tillbaka!



Likt pricktavlor har de siktas på, en efter en
Avrättats och sedan kastats bort, som om ingen
skulle sakna, som om ingen skulle söka
De slet som djur för att få överleva
Livet hänge på en tråd, de förvandlades
till levande döda